Marktplaatsen
Sommige organisaties maken gebruik van een zogenaamde marktplaats of inhuursite. Dit is een platform waarop aanvragen gepubliceerd worden en waar jij als leverancier je kandidaat op kan voorstellen. Soms hebben organisaties dit omdat het makkelijker is (eigenlijk een soort ATS) en soms hebben organisaties het ivm de aanbestedingswet. Wanneer een opdracht boven een bepaald bedrag komt moet er worden aanbesteed. Via zo’n marktplaats kan dat eenvoudig. Een bekend voorbeeld is TenderNed.
Op de volgende link vind je meer dan 200 inhuursites, jobboards en marktplaatsen in nederland:
Link: Meer dan 200 inhuursites / marktplaatsen https://www.zipconomy.nl/organisaties/marktplaatsen/
Wat je moet weten over marktplaatsen
Wat van toepassing is op ATS, is ook van toepassing op marktplaatsen. Maar daarnaast moet je rekening houden met een paar extra zaken.
- De marktplaats kost geld. Niet altijd, maar vaak wel. En jij moet dat gaan betalen als je te maken hebt met een uurtarief. De marktplaats communiceert hier overigens wel over. Er staat bijvoorbeeld dat er per uur 2,50 euro in rekening gebracht wordt. Hier moet je dus rekening houden in je tarief! Wanneer je dit vergeet te doen gaat er direct 2,50 van je marge af…
- Vaak willen ze ook een tarief inclusief alle andere kosten zoals reiskostenvergoeding. Zoek dit goed uit, want ook hier kan je veel marge verliezen als je dat niet meeberekend.
- Je moet vaak de organisatie van allerlei informatie voorzien voordat je als leverancier aan de slag kan. Bijvoorbeeld een KVK-uittreksel, overeenkomst tekenen etc.
- Aanvragen kennen een einddatum. Gesloten is gesloten, dus zorg dat je op tijd bent! Bij de meeste marktplaatsen kan je meldingen instellen voor nieuwe aanvragen of aanbestedingen.
- Vaak wordt er voor een aanvraag een bepaalde inventarisatie of vragenperiode ingesteld. Je kunt dan je vragen indienen die dan allemaal tegelijkertijd beantwoord gaan worden. Let er op dat de antwoorden vaak gepubliceerd worden en zichtbaar zijn voor alle leveranciers.
- Achter een marktplaats zit een mens. Het zijn uiteindelijk mensen die de definitieve gunning doen. Het is goed om deze mensen te kennen; wie maakt uiteindelijk de beslissing? Wie doet de voorselectie? Hier kan je dan vervolgens in het toeschrijven van het CV en voorstel rekening mee houden.
- Niet alle aanvragen zijn even eerlijk… je gaat het vanzelf herkennen als je meer ervaring hebt. Soms worden aanvragen heel gericht geschreven naar een bepaald persoon. Dit betekent dat de aanvrager al iemand op het oog heeft, maar dit nog officieel moet aanbesteden / publiceren. Je herkent dit soort aanvragen door hele specifieke eisen (bepaalde diploma’s certificaten, werkervaring, aantal jaren ervaring etc.). De kans dat jouw kandidaat het gaat worden hier is minimaal. Maar het is ook iets om van te leren: je kunt dus wel degelijk om de marktplaats heen door de inkoper / aanvrager etc. te leren kennen.